„Tudják, hogy szólhatnak, és akkor van segítség” – A gyermeknőgyógyász első feladata a bizalom kiépítése

Bár a nők legtöbbször tabuként kezelik a nőgyógyászati problémáikat, általában tudják, hogy akár már kisgyermekkorban is szükség lehet orvosi segítségre. A kislányok vizsgálatától sokan mégis tartanak. Pedig nincs miért. 


Jelentős különbség van a gyermek- és felnőtt nőgyógyászati vizsgálatok módja között, ráadásul az elhanyagolt problémák miatt kialakuló súlyosabb betegségek is megelőzhetők, ha a kislányok időben kapnak szakértői segítséget. Dr. Lőkös Bélával, a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász, és nőgyógyászati onkológus főorvosával arról beszélgettünk, milyen panaszokkal érdemes már gyermekkorban feltétlenül nőgyógyászhoz fordulni, és mikor jön el az ideje az első vizsgálatnak. 


– Csecsemőkorban leggyakrabban gyulladásos tünetekkel, bőrpirosodással, vagy a fehérneműn, pelenkán megjelenő hüvelyváladékkal fordulnak hozzánk. De megeshet az is, hogy nem úgy fejlődik a kislányok nemi területe, mint ahogy elvárható lenne. Ilyen esetekben jellemzően valamilyen hüvelyi összetapadást, főként a kisajkak összetapadását kell kezelnünk – mondja a szakember. 


Ön is elmenne egy szűrésre? Itt tud bejelentkezni!  


Hozzáteszi, a későbbiekben, idősebb gyermekeknél, serdülőkorban is gyakoriak a gyulladásos tünetek, a nemi szerv pirosodása, fájdalma, a viszketés, csípő érzés, hüvelyi folyás, de már kezelni kell a menstruáció kapcsán megjelenő hasi fájdalmat is. – Ebben a korban már előfordulhatnak elzáródásos esetek is, melynek során – mivel a menstruációs vér nem tud kiürülni a szervezetből – ijesztő panaszokkal, görcsökkel, fájdalmakkal küzd a gyermek.  


Egy gyermeknőgyógyászati vizsgálat természetesen nem úgy történik, mint egy felnőtt nő vizsgálata, nyugtat meg. – A felnőtt nőgyógyászati vizsgálatra akkor kezd hasonlítani a találkozó menete, amikor a serdülők már élnek nemi életet, vagy amikor a panaszok jellege miatt elkerülhetetlen a hüvelyi vizsgálat – mondja, és hozzáteszi, utóbbi szerencsére nagyon ritka kisgyermek-, de még serdülőkorban is. 


És, hogyan zajlik igazából egy gyermeknőgyógyászati vizsgálat? Hogyan építi ki a bizalmat az orvos a gyermekkel és a szülőkkel?


A cikk folytatódik, kattintson IDE.  


Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!