Terhesség idején ezekre figyeljünk, hogy öröm legyen babavárás (x)

A terhesség alatt egy kismama számtalan érzéssel szembesülhet: a babavárás örömével, a készülődés izgalmával, és bizony, testi-lelki megpróbáltatásokkal is. Hogyan enyhíthetjük a várandósággal járó kellemetlen tüneteket?

Az intimtorna fontossága

Ahogy növekszik a baba, úgy nemcsak a gyomor, de a húgyhólyag és a gátizmok is egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve. Ez váltja ki a folytonos vizelési ingert. Emiatt nem kell aggódnunk, egyszerűen gyakrabban kell majd kijárnunk a mosdóba. Ám a terhesség alatt ezért is fontos, hogy rendszeresen végezzünk gátizomtorna gyakorlatokat, így a szülést követő regeneráció is gyorsabb lehet. Amennyiben a szokásosnál kissé bőségesebb, fehér hüvelyfolyást tapasztalunk, nem kell feltétlenül aggódni, így tisztul az intimzóna. Viszont, ha ettől eltérő színű, szagú, állagú hüvelyváladékot, vagy intimtájéki viszketést, égő érzést, fájdalmas vizelést tapasztalunk, akkor forduljunk mihamarabb orvoshoz.


Fáradtság és hangulatingadozás

A várandósság a legnagyobb megterhelést jelentő esemény a nő szervezetét illetően, rengeteg változás zajlik le a 9 hónap során. Nem csoda tehát, ha a kismama gyakrabban kimerül, fáradékonyabbá válik. Ez ellen nincs mit tenni, csak minél többet pihenni, relaxálni, és kiélvezni ezt az időszakot, amikor jókat ehetünk, és nyugodt életvitelt folytathatunk. Ezáltal a terhesség másik jellegzetes tünete, a hangulatingadozás is mérsékelhető lehet. Emiatt sem érdemes aggódni, a megnövekedett hormonszint miatt reagálnak érzékenyebben a kismamák az élet dolgaira.

Mellek változása

A terhesség egyik első tünete a mellek feszülése, duzzadása, érzékennyé válása. A mellbimbók is nagyobbak, sötétebb színűek lesznek, a mellbimbó melletti mirigyek megnagyobbodnak. Az utolsó, harmadik trimeszterben viszont tapasztalhatunk mellváladékozást is, ez azt jelenti, hogy már termelődik valamennyi előtej. Ilyen esetekben már érdemes melltartóbetétet viselni.


Amiről még szó lesz:


Reggeli rosszullétek,

Bőrproblémák

Duzzadt végtagok

Táplálkozás, gyomorégés


A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el. 
Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!