Tények és tévhitek: valóban megcsal a férfi, ha hüvelygombánk van? (x)

Egy nőben szinte azonnal felébred a hüvelyfertőzés gyanúja, amint rápillant a fehérneműjére, vagy elkezdi észlelni magán a kellemetlen tüneteket. De vajon mi váltotta ki az intim bajt, ha – tegyük fel – mindent megtettünk a megelőzésért? Lehet, hogy párunk a ludas?  


Ha megjelennek a hüvelyfertőzés – legyen az például hüvelygomba vagy bakteriális vaginózis –  tünetei, a sok nőnél az első gondolatok között felmerül párjának hűtlenségének a gyanúja. Hiszen ha megcsal, akkor nyilvánvaló, hogy a partnernőjétől hozta haza a fertőzést. Azonban tudunk kell, hogy ez gyakori tévhit, ugyanis a hüvelygombát és a bakteriális vaginózist sokkal inkább a higiénés szokások, valamint a hormonális változások válthatják ki. De mik is ezek?


Menstruáció


A hüvelyfertőzés egyik leggyakoribb kiváltó okai között szerepelnek a hüvelyi környezeti változások, amelyek között kiemelt szerepet kap a menstruáció. A (menstruációs) vér kémhatása ugyanis lúgos, a hüvelyé normális körülmények között savas. Ha azt vesszük észre, hogy a hüvelyfertőzés rendszeresen, sőt akár ciklikusan tér vissza, akkor előfordulhat, hogy a menstruációnkkal van összefüggésben. Ebben az esetben keressük fel mihamarabb nőgyógyászunkat, a kezelés megkezdéséig pedig még fokozottabban ügyeljünk az egészséges intim higiéniás szokások betartására.


Rossz higiéniás szokások


A női intim terület roppant érzékeny, így a legkülönfélébb külső hatások is felboríthatják az egészséges működését. Nem kell talán ragoznunk, hogy a rossz higiéniás szokások között szerepel az intim terület helytelen törlési iránya (akár tisztálkodáskor is) vagy a helytelen mosdóhasználat (különösen a nyilvános wc-knél, ahol mindig fokozottan kell ügyelnünk arra, mihez és hogyan érünk hozzá). De ugyanitt említhetnénk a rossz anyagú fehérneműket, tangákat is. Viszont a túlzásba vitt intim higiéniának is megvannak a veszélyei, a hüvelyöblítés szintén felboríthatja a hüvely normál flóráját.


Terhesség


A női szervezet esetében a terhesség jár a legnagyobb hormonális változással, amely könnyen felboríthatja a hüvelyben található jótékony Lactobacillusok és gombák egyensúlyát. Amennyiben a hüvelyfertőzés várandósság idején jelentkezik, sürgősen keressük fel nőgyógyászunkat! Az intim probléma ugyanis a babavárás idején fokozottan veszélyes, ugyanis felszálló fertőzésekhez vezethet, amely rossz esetben koraszülést idézhet elő.


A legfontosabb, hogy amint tapasztaljuk magunkon a tüneteket, mielőbb keressük fel nőgyógyászunkat és vizsgáltassuk ki a problémát! Különösen igaz ez akkor, ha visszatérő hüvelyfertőzésről van szó, ebben az esetben számítsunk hosszabb gyógyulási időre. Ha nem kapunk azonnal időpontot orvosunkhoz, a vizsgálat idejéig van lehetőségünk arra, hogy patikában kapható teszt segítségével támpontot keressünk ahhoz, vajon bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzésről lehet-e szó, és a gyógyszerész tanácsát kérve el is kezdhetjük a kúrát az adott probléma kezelésére való vény nélkül kapható gyógyszerrel.  


A cikkben a következőkről lesz még szó:

Hogyan hat a stresszes életmód a hüvely egészségére?

Mennyi köze van a szexuális életnek a hüvelygombához?

Okozhat antibiotikum-kúra vagy krónikus betegség hüvelyfolyást?


A cikk folytatásához kattintson IDE. 

 

  

Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!