Személyre szabott gyógyítás: ezt hozta a biotechnológia

Mit tudunk a biotechnológiáról? Hogyan érinti ez az életünket? December 10-én a Richter Tudós Klub online kerekasztal beszélgetés közvetítésén a biotechnológiai készítményekről és terápiákról lesz szó.


Mit is jelent a biotechnológia?


A biotechnológia kifejezés és az első definíció megalkotása a magyar származású Ereky Károly nevéhez fűződik. A biotechnológia (német: Biotechnologie) kifejezést egy 1918-ban tartott előadásában használta először, valamint az első publikáció is az ő nevéhez fűződik. Ennek megfelelően világszerte Ereky Károlyt tekintik a biotechnológia atyjának.


Meghatározása szerint a biotachnológia élő szervezetek és azok termékeinek ember általi felhasználása meghatározott célok elérésére. A felhasználási cél lehet humán- vagy állat-egészségügyi, mezőgazdasági vagy ipari. A legfontosabb biotechnológiai tudományterületek, ill. technikák a molekuláris biotechnológia, a sejt- és szöveti biotechnológia, az anyagfeldolgozási biotechnológia, a bioinformatika és a nanobiotechnológia.


A magyar biotechnológia négy alszektora a piros (orvosi) biotech, bioinformatika, zöld (agrár-élelmiszeripari) biotech és fehér (ipari-környezetvédelmi) biotech.

A négy alszektor közül Magyarországon egyértelműen a piros biotech a legfejlettebb. A piros (orvosi) biotechnológia fő alkalmazási területei:


terápia,

molekuláris diagnosztika és „omikák”, valamint

kutatási technológiák és szolgáltatások, hatóanyag előállítása.


Hol tartunk most és mit hoz a biotechnológia a mindennapi gyógyászatban?


A Richter Tudós Klub online közvetítésén épp ezeket a témákat fogják szakértőkkel körbejárni. A december 10-i beszélgetésen (az esemény ITT érhető el) a biotechnológiai készítményekről és terápiákról lesz szó.


A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

  Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, tanszékvezető egyetemi tanár, Debreceni Egyetem, Reumatológiai Tanszék,

  Dr. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzletágának igazgatója,

  Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketing igazgatója.

  A beszélgetést vezeti: Jaksity Kata


Az online rendezvényen való részvételhez regisztrálni nem szükséges, az alábbi esemény linken 2020. december 10-én 16 órától elérhető a film:

https://www.facebook.com/events/844176803077746/De mi is pontosan a Richter Tudós Klub? A cikk folytatódik, kattintson IDE.


Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!