Női szervek: ezért fontos, hogy tisztában legyünk az intim területtel (x)

Minden nőnek ismernie kellene az intim terület működését, hogy tudják, mikor kell egy hüvelyfolyás esetén elmenni a nőgyógyászhoz, és mikor van szó természetes jelenségről. Az edukáció fontosságára hívjuk most fel a figyelmet.


Mire kell figyelnie egy nőnek intimtájékon?
 Kiknek kell tisztában lenniük a női intim terület működésével és miért? Milyen hétköznapi hibákat követnek el a nők? Most ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.  

Így üzen a hüvelyfolyás

Az egészséges női intimfolyás színe átlátszó vagy tejfehér, mennyisége az ovuláció idején bővebb, állaga pedig a menstruációs ciklus szerint változik. Hatással lehet rá a menopauza, a terhesség, és természetesen a szexuális aktus, izgalom is, amikor kevesebb, illetve több hüvelyváladék képződhet.

Ha viszont a hüvelyfolyás állaga (például hüvelygombánál a túrós állag), szaga (például bakteriális vaginózisnál a rothadt hal szag), színe (a trichonomasis sárgás-zöldes színű hüvelyváladékkal jár) megváltozik, vagy kísérő tünetek párosulnak hozzá (mint például viszketés, bőrelváltozás, alhasi fájdalom, szexuális együttlét vagy vizelés közben jelentkező fájdalom), akkor nem szabad félvállról vennünk ezeket a jeleket, sürgősen forduljunk orvoshoz! A megváltozott hüvelyfolyás oka a legtöbb esetben ugyanis egy intim fertőzés – hüvelygombán, a bakteriális vaginózison és a trichonomasison túl kiválthatja például chlamydia és herpes is, de az sem kizárt, hogy az óvszerre vagyunk allergiásak.

Gyakori hibák a hétköznapokban

Az egészséges hüvelyflórát jótékony bacilusok és tünetet nem okozó gombák egyensúlya alkotja, és amint ez elbillen valamelyik irányba, akkor észlelhetik magukon a nők a tüneteket. A hüvelyi egyensúly felborulását belső, vagyis hormonális változások épp úgy okozhatják, mint kívülről érkező hatások, így, ha ezeket ismerik a nők, akkor könnyen megelőzhetik a fertőzéseket. Ehhez viszont több tudatosságra van szükség a hétköznaokban: a helyes mosdóhasználatra és törlési irányra, a tudatos szexuális életre és higiéniára, a megfelelő fehérnemű kiválasztására, továbbá olyan hormonális változások esetén pedig, mint például menstruáció, menopauza, terhesség vagy tartós stressz, a megfelelő óvintézkedésekre.Melyek a kezeletlen intim fertőzések következményei?

Kiknek kell tisztában lenniük a női intimterület működésével?

Miért fontos az edukáció?

Miről szóla Tabuk nélkül című program?A cikk folytatódik, kattintson IDE. 

Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!