Nemi betegségek szűrése: mikor, hol, hogyan végzik?                          

Tudta, hogy a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés is szexuális úton terjed? Pedig a nemi betegségek egy ártalmatlannak tűnő légyottal is könnyen „beszerezhetők”. Hova forduljunk, mire számítsunk? Válaszol a szakértő.  


Sokan nem tudják, hogy melyek a szexuális úton terjedő betegségek – angol rövidítéssel STD - és ezeket milyen rendszerességgel érdemes szűrni, holott ma már lazább az ismerkedés: egy fesztiválon vagy az internetes és a mobil randi appoknak "köszönhetően" könnyebben beszerezhető egy-egy fertőzés is. Most a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, STD és HPV Centrum vezetője, dr. Tisza Tímea, a SYNLAB szakértője foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat. 


Mik tartoznak a szexuális úton terjedő betegségek közé?

Több mint 30 különféle baktérium, vírus, parazita terjedhet szexuális kontaktus révén. Közülük nyolc kiemelt kórokozó fordul elő a legnagyobb gyakorisággal. Ebből négy betegség: a szifilisz , a gonorrhoea, a chlamydiasis és a trichomoniasis gyógyítható jelenleg. A másik négy vírusos infekció: a hepatitis B, a herpes simplex vírusfertőzés, a HIV-fertőzés és a HPV-fertőzés nem gyógyítható, csupán kezelhető.


Elmenne egy HPV-szűrésre? ITT bejelentkezhet!  


Hogyan lehet megfertőződni?

Szexuális érintkezéssel. Ide számít minden olyan szituáció, ahol a nemi szervek a szexuális partner valamely nyálkahártyájával (nemi szervek, száj, végbél) kerülnek kapcsolatba, tehát nemcsak a hüvelyben, vagy a végbélben végzett közösülés, hanem az orális szex is fertőzéseket közvetíthet. 


A HPV -tesztet otthon is elvégezheti! A részletekért kattintson ide!  


Miket fog kérdezni az orvos?

Jobb, ha semmit sem titkolunk el, és készülünk arra, hogy az orvos feltehet kellemetlennek tűnő kérdéseket a szexuális szokásokról, partnerekről, szexuális játékszerekről, hogy tisztázza, honnan érdemes mintát venni a szűréshez. Attól a nemi gyógyásztól, aki nem tesz fel ilyen kérdéseket, érdemes mielőbb elköszönni.


És egyáltalán, mikor menjünk el szűrésre? Milyen tünetei vannak a nemi fertőzésnek? Milyen orvoshoz kell fordulnunk? Mennyire gyógyíthatóak ezek a betegségek? 


A cikk folytatódik, kattintson IDE. 

Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!