Mióma: lehet, hogy emiatt nem jön a baba!                                            

A mióma a méhizom jóindulatú daganata. Viszonylag gyakori probléma: hazánkban a nők 20-35 százalékánál alakul ki, és akár a 30-35 év közötti nőket is érintheti. Ha nem okoz panaszt, a babatervezés előtt álló nők általában nem is sejtik, hogy akár egy borsószemnyi mióma göb is zavarhatja a teherbeesést. Hogyan ismerhető fel a baj, és mit tehetünk, ha miómánk van?  


Ennek a betegségnek a kialakulása elsősorban genetikai okokra vezethető vissza, ugyanakkor az ösztrogén hormonnak is szerepe lehet benne. Magyarországon a nők 20-35 százalékát érinti ez a probléma, érdemes tehát nőgyógyászunknál hüvelyi és hasi ultrahanggal kiegészített vizsgálatot kérni, hogy minél előbb kiderüljön, ha baj van.


Mérete a borsószemnyitől a csecsemőfő nagyságig változhat. A méhfalban vagy a méh felszínén lévő három centiméteresnél kisebb mióma göböket nem kell feltétlenül kezelni, sem műtétileg eltávolítani, ám ilyenkor is érdemes félévente ultrahang vizsgálattal ellenőrizni őket. Az erős vérzéses tüneteket okozó miómákat, melyek 1-2 centiméterestől akár 15 centiméteresek is lehetnek, mindenképpen el kell távolítani!


Pontosan hol lehet a baj?


A mióma a méhizomból fejlődik ki, így a méhfal különböző részein helyezkedhet el: méh felszíne alatt, a méh falában vagy a méhnyálkahártyához közel. A méh felszíne alatti kisebb göbök általában kevés, míg a nagyméretűek több panaszt okoznak.


„A méh falában lévő gócok feszítik a méh falát, ezért görcsös, bőséges vérzéseket provokálnak. A méhnyálkahártya alatt lévő, akár ujjbegynyi gócok irritálják a méh belső felszínét és szintén erős, elhúzódó vérzéseket, a termékeny korban lévő hölgyeknél pedig meddőséget okozhatnak.” – tudtuk meg Dr. Rucz Árpádtól, a budapesti Róbert Károly Magánkórház nőgyógyászatának osztályvezető főorvosától.


Milyen tünetei lehetnek a miómának?


Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!