Megcsalt a párom, ha neki más HPV-fertőzése van, mint nekem?

Fogas kérdés, de nem válóok – válaszolja dr. Benczik Márta, a SYNLAB GenoID Molekuláris Diagnosztikai laboratórium szakmai igazgatója. Hogy fordulhat elő, hogy egy pár egyik tagja HPV-vel, azaz a humán papillóma vírussal fertőzött, míg a másik tagja nem? Mi köze van mindennek a méhnyakrákhoz, a Nobel-díjhoz és a digitális technológiához? - íme a válaszok!  


Ha tudjuk, hogy a méhnyakrákot a HPV okozza, akkor miért nem a HPV-teszttel kezdik a nőgyógyászok a rákszűrést? – ezen gondolkodom, amikor belépek a SYNLAB csepeli központjába. A kérdésre dr. Benczik Márta, a SYNLAB GenoID laboratórium szakmai igazgatója válaszol: „A kérdés jogos, és pont emiatt van maga a rákszűrés is megújulás alatt” – s amíg felvesszük a fehér köpenyt és a cipővédőt, azt is hozzáteszi, hogy gyakorlatilag minden méhnyakrákos eset megelőzhető lenne a fiatalok HPV elleni oltásával és a rendszeres szűréssel.  


Ön is elmenne erre a szűrésre? Itt bejelentkezhet...  


Ugyanis, miután több mint 10 éve bizonyítást nyert, és Nobel-díjat ért a felfedezés, hogy a méhnyakrákot valamelyik magas kockázatú HPV-törzs okozza (például HPV 16, 18), ezért a szakma világszerte kezdeményezi, hogy ez a vizsgálat legyen a nőgyógyászati rákszűrés protokolljának része, sőt, ha lehet, akkor az első vizsgálat! Napjainkra számos európai ország jutott el odáig, hogy a HPV-szűrés felváltotta a hagyományos citológiai vizsgálatot.  


HPV-teszt vagy citológia?


Amíg feljutunk a HPV-laborba, Dr. Benczik Márta beavat a HPV-szűrés körüli vitákba. Merthogy hosszú idő telt el addig, amíg a HPV szerepét a szakma is elismerte, de mára a technológia, a molekuláris diagnosztika helye a méhnyakrák szűrésben bizonyított.


A HPV-szűrés elterjedésében nagy segítséget jelentenek azok a nemzetközi irányelvek (guideline-ok) is, amelyek már 2015 óta elsődleges szűrésnek javasolják a HPV-tesztet a 30. életévüket betöltött nők számára. Miért? Mert a HPV-teszt hamarabb tud figyelmeztető jelzést adni arról, hogy foglalkozni kell a fertőzéssel, míg a hagyományos citológia már csak az elváltozásról ad információt, az azt megelőző lépésről, a HPV-fertőzésről csak utólag, közvetve és nem pontosan.


Látom magam előtt, amint egy sötét alagsorban épp a 127-ik leletet próbálja értelmezni a derék cito-patológus. Vajon az aznapi utolsó leletre is ugyanannyi figyelme, ideje marad, mint az elsőre? Ezzel ellentétben a molekuláris diagnosztikai módszerrel végzett HPV-tipizálás objektív, pontos, minőségbiztosított, és sokkal nagyobb érzékenységű, mint a szubjektív kenetvizsgálat.


Persze a kérdést nem tartom magamban, és a doktornő válaszol is. „Nemzetközi kutatásokból kiderül, hogy a citológus 100 elváltozásból átlag 70-et lát meg helyesen, a maradék 30-at nem fedezi fel. Ezért javasolják az ajánlások, hogy előbb a HPV-tipizálás történjen meg, és csak ha ez pozitív a magas kockázatú típusokra, akkor következzen a citológia” – ismerteti a tényeket dr. Benczik Márta.


2020 a Női Egészség Éve! Menjen el kivizsgálásra ön is, és vigye magával a szeretteit is - az egészségünk a legnagyobb kincsünk! A szűrésekkel most nyerhet is, a részletekért kattintson ide!  


Otthon is levehető a HPV-szűréshez a kenet


Az otthon levett mintát a laboratórium ugyanazzal a HPV-teszttel vizsgálja, mint a nőgyógyászati mintát, és az önmintavételes mintából is az orvosi méhnyaki mintához hasonló hatékonysággal megállapítható a HPV-fertőzés a klinikai vizsgálatok eredményei alapján. 


Hogyan lehet levenni otthon a mintát? És mit váalszolt a doktonő a címben feltett kérdésre?

A cikk folytatódik, kattintson IDE.  Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!