Lehetek rákos, ha negatív a HPV-tesztem?                                             

Dr. Siklós Pál, szülész-nőgyógyász, a Róbert Magánkórház osztályvezető főorvosa válaszol a nőgyógyászati rákszűrésekkel, és a HPV-fertőzéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.


Nőgyógyászati rákszűrésre megyek, kérjek HPV-tesztet is?


Igen. Mivel a méhnyakrák kialakulásáért közel 100 százalékban a HPV (humán papilloma vírus) egyes típusai (16, 18, 31, 33, stb) tehetők felelőssé, ezért is fontos, hogy a hagyományos rákszűrésen kívül a HPV-tesztet is elvégeztessék a nők. Ennek azonban csak a 30 év feletti korosztályban van értelme, mint szűrővizsgálatnak, mivel a 30 év alatti korosztály fertőzöttségi szintje igen magas, sok felesleges izgalmat és vizsgálatokat eredményezne. A HPV-fertőzés kimutatása két okból lehet különösen fontos: egyrészt, primer szűrésnél, illetve ha a citológiai lelet eltérése indokolja – s ez már természetesen a 30 év alatti korosztályra is érvényes.


Ön is elmenne egy komplex HPV-szűrésre? Kattintson ide!  


Mi történik, ha pozitív a HPV-teszt?


Ha a lelet HPV-fertőzöttséget mutat, akkor úgynevezett biomarker vizsgálatra kerül sor, amelyen a HPV vírus típusát, viselkedését vizsgálják. Amennyiben a teszt eredménye alacsony kockázatú törzset mutat ki, a páciens megnyugodhat, mert a nála zajló HPV-fertőzés nem okoz daganatot. Ha a teszt eredménye magas kockázatú törzset igazol, akkor a HPV által generált daganatképződés elindulhat. Ebben az esetben kolposzkópos vizsgálat (a méhszáj hámjának kisnagyítású nagyítóval történő vizsgálata) szükséges, ennek és a citológiai vizsgálat eredményének alapján - szövettani mintavétel is javasolt.


Kialakulhat a negatív citológiai lelet mellett is méhnyakrák?
Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!