Hogyan lehet könnyebb a szoptatás? Trükkök, amiket érdemes kipróbálni (x)

Ahány édesanya, annyi vélemény és trükk létezik a szoptatás területén is, ám vannak olyan módszerek, amelyek univerzálisak, és valamennyi édesanya dolgát megkönnyítik.

A babázás első heteiben az újdonsült szülők igyekeznek hozzászokni az új helyzethez, a megváltozott hétköznapokhoz. Akár első gyerekről van szó, akár egy kistestvér érkezett a családba, mindig van mit tanulni, hiszen évről évre bukkannak fel az újabb praktikák, trükkök és eszközök, amelyek arra hivatottak, hogy könnyebbé tegyék az első időszakokat.

Túl sok vagy túl kevés tej, mellszivárgás

A szoptatás számos mellékhatással, problémával jár, amelyeket ma már hatékonyan és gyorsan kezelhetünk. Ha túl sok a teje az édesanyának, azt onnan vehetjük észre, hogy a mellek duzzadtak, és a kicsi is köhécselhet a szoptatás alatt. Ez az első 6-8 hétben gyakori jelenség lehet, ilyenkor érdemes szoptatás előtt lefejni egy kevés tejet, illetve gyakrabban váltogatni a pozíciót, hogy melyik mellre tesszük a kicsit. A szülés után tapasztalhatunk az első pár hétben mellszivárgást is, ez azt jelenti, hogy elegendő tej termelődik a szoptatáshoz.Ebben az időszakban a komfortérzetünket úgy növelhetjük, hogy mellbetétet hordunk.

Ennek ellenkezője is előfordulhat, amikor azt kezdi tapasztalni az anyuka, hogy kevesebb lesz a teje. Ez jele lehet annak, hogy az anya teste alkalmazkodni kezd a baba szoptatási igényeihez. Az anya teste érzékeli, ha felborul a szoptatási rendszer, ha például kevesebbet van mellen a kicsi (mert például kevesebbet eszik, vagy csak cumisüvegből etetjük), ilyenkor szintén kevesebb tej termelődhet.

Szoptatási idő kihasználása

Maga a szoptatás is kimerítő lehet, különösen az első időszakban, amikor ki kell tapasztalni, mikor mennyit eszik a kicsi, meg kell találni a helyes pozíciót. Viszont, miután a nehezebb időszakon túllendültünk, felszabadul az időnk: egy szoptatás akár 45 percig is eltarthat, amelyet érdemes kihasználnunk pihenésre. Bár a szoptatás kulcsfontosságú az anya és gyermeke közti kötődés erősítésében, viszont az anyukának is szüksége van kikapcsolódásra, amelyre a szoptatási idő is alkalmas lehet. Nézzünk meg ilyenkor egy-egy részt a kedvenc sorozatunkból, tegyünk fel egy hangoskönyvet vagy nyugodt zenét, esetleg hívjuk fel a barátainkat, rokonainkat, ha társaságra vágynánk.


Milyen eszközök könnyíthetik meg a szoptatást?

MIlyen szoptatási pozíciók léteznek?

Mit tehetnek az anyák fájó mellbimbó, mellgyulladás esetén?


A cikk folytatódik, kattintson IDE.Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!