Fürdetés, köldökcsonk: Ezt érdemes tudni a babák bőrének ápolásáról

Hányszor kell egy újszülöttnek fürödnie egy héten? Milyen bőrápolóra van szüksége? Egyáltalán, kell ez neki? Mivel ápoljuk a bőrét pelenkázás során, és mit tegyünk, ha beszennyeződik a köldökcsonk? Ezek a kérdések szinte minden szülőben felmerülnek, ezért most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a babák bőrének ápolásáról! 


Mennyire legyen meleg a fürdővíz?

Az ideális hőmérséklet fontos kérdés a fürdetésnél. A fürdőszobában vagy a helyiségben, ahol a babát fürdetjük, érdemes 26-27 Celsius fok körüli hőmérsékletet tartani, a víz hőfoka pedig 37-39 Celsius fok körül legyen. A fürdésnek nem kell tovább tartania 5 percnél, mosdatás közben figyeljünk arra, hogy ne dörzsöljük a kicsi bőrét, legyünk annyira gyengédek, amennyire csak tudunk.


Az első hetekben ne használjunk fürdetőket, ugyanis ezek könnyen megboríthatják a bőr pH értékét, csökkentve ezzel annak védekezőképességét. A későbbiekben is alaposan gondoljuk meg, hogy melyik fürdetőt választjuk! Érdemes olyan tisztálkodószer mellet letenni a voksunkat, ami nem tartalmaz színezéket, illatanyagot, nem allergizál, és semleges a pH-ja, ezek a fürdetők ugyanis nem fogják irritálni kisbabánk bőrét.


Bőrápoló: tényleg szüksége van erre a babának?

Egy jó bőrápoló krém megfelelően alkalmazva segít abban, hogy a kicsi bőrének védőrétege ne sérüljön, és megfelelően védje őt a különböző kórokozóktól. A bőr védőrétege emellett a folyadék-elektrolit, és hőháztartás szabályozásában is fontos szerepet játszik.


Nem mindegy azonban, hogy milyen szert használunk a kicsi bőrének ápolásához. Olyan bőrápoló készítményt érdemes választanunk, amely emollienseket tartalmazAz emolliensek puhítják, nyugtatják a bőrt, ezen kívül egy védőréteget is képeznek rajta. Ugyanúgy, mint a fürdető esetében, itt is azokat a termékeket részesítsük előnyben, amelyek nem tartalmaznak színezéket, illatanyagokat, hiszen ezek irritálhatják az érzékeny bőrt.


Ha babánk bőre nem száraz, akkor elég naponta egy alkalommal gyengéden bekenni a bőrét az ápolóval, ha szárazabbnak érezzük, akkor napi kétszer is lehet. Ahogy a fürdetésnél is, itt is vigyázzunk a kicsi bőrére, ne dörzsöljük, nehogy sérüléseket okozzunk. Ha azt látjuk, hogy a krém hatására kisbabánk bőre irritált lesz, hagyjuk abba annak a terméknek a használatát, és forduljunk orvoshoz! 


Mihez kezdjük a köldökcsonkkal? Hogyan kerüljük el a pelenkakiütéseket? A cikk ITT folytatódik!Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!