Csak a napsugárzás okozhat hiperpigmentációt? Ez a 3 típusa ismert

A pigmentfoltok megjelenését a napsugárzás mellett más tényezők is kiválthatják, ráadásul több típusa is ismert.

Nyáron, amikor előszeretettel sütkérezünk a napon, a bőrünk –a megfelelő óvintézkedések mellett – szépen, egyenletesen lebarnul. Ugyanakkor előfordulhat, hogy csak foltokban jelenik meg a barnás árnyalat, amely esztétikailag nem éppen a kívánt eredményt hozza el. Mit tehetünk a pigmentfoltok ellen? Milyen típusai ismertek a hiperpigmentációnak? Most ezt a kérdést jártuk körbe.  

A hiperpigmentáció 3 formája

Bár a pigmentfoltokat elsősorban az idősebb korosztállyal kapcsoljuk össze a májfoltok miatt, a hiperpigmentáció kortól függetlenül, férfiaknál és nőknél egyaránt megjelenhet. A hiperpigmentációnak három típusa ismert, mivel a különböző bőrfelületek különféle formában reagálnak a nagy mennyiségű UV-sugárzásra. melazma elsősorban a kismamákat érinti (terhességi maszkként is emlegetik), a várandósság alatt és után szokott megjelenni. Jellegzetessége, hogy a nagy, sötét, szabálytalan élű foltok szimmetrikusan jelennek meg az arcon, főként azokon a területeken (arccsont, homlok, orrnyereg, felső ajkak), amelyek a legtöbbet vannak kitéve napsugárzásnak. 


lentigo – amelyre napfoltként, öregségi foltként, pigmentfoltként is szoktak hivatkozni – a test különböző, napfénynek kitett részein megjelenő hiperpigmentáció, így leginkább a karokon, a kezeken, a vállakon és az arcon jelentkezhet. Számuk és méretük az életkor előrehaladtával változik. A PIH (Gyulladás következtében kialakult hiperpigmentáció) típusú pigmentfoltokat pedig onnan ismerhetjük fel, hogy heges és szabálytalan körvonalú foltokként jelentkeznek, leginkább bőrirritációk, esztétikai eljárások, bőrsérülések (seb, égés, pattanások) utáni hegek következtében.

Mit ajánlhat a bőrgyógyász a hiperpigmentáció kezelésére?

Az esetleges elszíneződések csökkentése érdekében a bőrgyógyász különböző kezeléseket javasolhat a lokális gyógyszeres kezelésektől kezdve a hámlasztó eljárásokon át, egészen a lézeres beavatkozásokig és a fényterápiáig. Ugyanakkor ezen bőrgyógyászati eljárásokat követő kezelésmentes időszakokban ajánlott összeállítani egy dermokozmetikai napi bőrápolási rutint is a hosszú távú hatékonyság érdekében.


Milyen egyéb tényezők válthatják tehát ki a pigmentfoltokat?

Hogyan kezelhetjük házilag a hiperpigmentációt?


A cikk folytatódik, kattintson IDE.
Nem kommentelhető tartalom.


Leave a comment

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!