Barna foltok a bőrön: így kezelhetjük a hiperpigmentációt otthon

A bőrgyógyászok lokalizált hiperpigmentációnak nevezik az arcbőrön megjelenő sötét foltokat. Számtalan tényező kiválthatja őket: a szennyezett légkör, a túlzott napsugárzás, az idő múlása, a várandósság, az akne utáni hegesedés, a hormonális egyensúly felborulása vagy a genetikai hajlam.


hiperpigmentáció senkit sem kímél, nőket és férfiakat, időseket és fiatalokat egyaránt megcélozhat, etnikai hovatartozástól függetlenül.  


Napfolt, öregségi folt, pigmentfolt: mit értünk alatta?


Egy és ugyanaz a probléma, tudományos nevük lentigines solares, gyakran viszont csak napfoltoknak vagy öregségi foltoknak, pigmentfoltnak nevezzük őket. Ezek a hiperpigmentációs foltok a napfény érte területeken, pl. a kézfejen, a vállon, a mellkason, az arcon és a karon fordulhatnak elő. Ahogy idősödünk, egyre nagyobbak lesznek, és a számuk is megnő. Sőt! A hiperpigmentáció azokon a területeken is előfordulhat, ahol a bőr dörzsölődésnek van kitéve, például gyantázás vagy különböző ruhaneműkkel való érintkezés során.


Hogyan halványíthatjuk a pigmentfoltokat?


Egyes bőrgyógyászati kezelések hatásosak lehetnek a már meglévő elszíneződések csökkentésére, hisz már számos módszer létezik a helyi lokális készítményektől kezdve a hámlasztáson keresztül egészen a fényterápiáig. A kezelések eredménye változó. Mindegyik a bőrirritáció és a foltok újbóli megjelenésének kockázatával jár. A legtöbb esetben a bőrgyógyászati kezeléseket egy éven belül csak korlátozott ideig lehet elvégezni a kellemetlen mellékhatások csökkentése végett. Ugyanakkor ezeken a rövid periódusokon kívül a páciensek szeretnék meghosszabbítani a kezelés eredményét és elkerülni a foltok kiújulását.


Mi okozza a sötét foltok megjelenését?

Hogyan tüntethetjük el a pigmentfoltokat házilag?


A cikk folytatódik, kattintson IDE.


Nem kommentelhető tartalom.

Ringier Axel Springer Magyarország Kft. Ⓒ 2020 

Minden jog fenntartva!